Vriendenboekje van Naomi Buijs

Wat is je naam en welke master heb je na de bachelor NTC gedaan?

Naomi Buijs, na de bachelor heb ik een master Boekwetenschap aan de UvA gedaan. Daarbinnen heb ik de specialisatie Middeleeuwse handschriften gevolgd.

Wat is je beroep en wat houdt dit in?

Ik ben nu buitenlandse lector aan de Universiteit van Boekarest. Dat betekent dat ik de studenten van de bachelor Nederlands als vreemde taal onderwijs, de voornaamste focus ligt op taalverwerving voor de eerste- en tweedejaars. Mijn positie als buitenlandse lector is bijzonder aangezien ik de enige moedertaalspreker ben.

Wat is je favoriete onderdeel van je beroep?

Naast taalverwerving, geef ik ook college over Nederlandse cultuur en literatuur. Dit is ontzettend leuk omdat mijn studenten met een frisse blik kijken naar dingen die ik heel normaal vind. De vragen die onze culturen in contrast plaatsen, zijn heel leuk om te bespreken.

Hoe ben je bij dit beroep uitgekomen?

Deze functie werd gedeeld in onze NTC-bachelor-whatsappgroep. Een van mijn medestudenten uit de bachelor heeft een master gedaan met een Erasmus-studente uit Boekarest, die deze functie dus deelde.

Hoe zie je de studie terug in jouw werk?

Ik merk dat ik een heel goed begrip heb van alle aspecten van de taal, wat het makkelijker maakt om vragen te beantwoorden en te begrijpen hoe studenten leren. Hoewel ik niet heb gespecialiseerd in didactiek of syntaxis, helpt het me ontzettend dat ik wel de basisvakken uit het curriculum heb gevolgd.

Wat wilde je tijdens je studie worden en zijn deze verwachtingen uitgekomen?

Tijdens mijn bachelor wist ik eigenlijk niet zo goed welke kant ik op wilde. Één ding stond voorop: ik wilde niet het onderwijs in! Ik denk dat ik dat tot op zekere hoogte heb waargemaakt, ik ben geen docent geworden op de middelbare school. Pas tijdens mijn master kreeg ik door dat ik onderzoek heel leuk vind, nu focus ik me op een PhD-functie (wat goed te combineren is met deze lector-functie).

Welk advies zou je voor de huidige studenten hebben bij het kiezen van hun loopbaan?

Bouw een netwerk. Ik wist nog niet wat ik wilde toen ik klaar was met de bachelor en het is verstandig om met mensen in allerlei sectoren te spreken. In het beste geval heb je een mooie lead om een carrière naartoe te bouwen, in het ergste geval heb je een leuk gesprek en koffie gehad.

Geef een reactie