Hier vind je alle evenementen die buiten de SVN om worden georganiseerd, maar die het waard zijn om te promoten onder onze leden.
Denk hierbij aan poëziefestivals, evenementen vanuit de universiteit/ faculteit, INTO Nijmegen, meet & greets met auteurs, cabaretshows, etc…
Neem snel een kijkje! ?
BSA verlagen – een goed idee?
30 mei 2023
12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Minister Dijkgraaf wil het bindend studieadvies verlagen naar maximaal 30 studiepunten. Heb je aan het einde van je eerste jaar minder dan 30 studiepunten behaald, dan mag je je studie niet voortzetten. De belangrijkste reden voor deze verandering is het wegnemen van stress: ‘teveel druk werkt verlammend en vertroebelt de vraag of iemand wel of niet geschikt is voor een opleiding.’ Een goed idee? Niet iedereen is enthousiast. Kom luisteren naar student Roos Lips van studentenvakbond Akkuraatd en Cees Leijenhorst, filosoof en directeur onderwijs bij de faculteit FTR. Discussieer mee en vorm je eigen mening!
Al stressvol genoeg
Veel studenten zijn blij met de plannen van de minister. Beter nog, zij zien vaak het liefst dat het BSA helemaal zou verdwijnen: “De regeling wordt nu te vaak gebruikt om studenten weg te sturen die te weinig rendement opleveren. Bovendien is een eerste jaar studeren echt al stressvol genoeg, zonder dat je ook nog eens een BSA boven je hoofd hebt hangen. Een lagere BSA zou zorgen voor een betere balans tussen het welzijn van studenten en hun studievoortgang.”
Hogere werkdruk
Maar er zijn ook andere geluiden. Want met een bindend studie advies weet je natuurlijk wel sneller waar je aan toe bent. Juist voor zwakkere studenten zou een hoger BSA positief werken, omdat zij naar de norm toewerken, en daar later in hun opleiding nog steeds profijt van hebben. Daarnaast hebben zwakkere studenten vaak meer begeleiding nodig, wat weer leidt tot een hogere werkdruk bij docenten.
Wie heeft er gelijk? En wiens belangen tellen het zwaarst? Zijn de plannen van de minister genoeg om de stress bij studenten weg te nemen, of is er iets anders nodig? Kom luisteren naar student en fractievoorzitter van AKKUraatd Roos Lips en onderwijsdirecteur Cees Leijenhorst. Vorm je eigen mening en stel je eigen vragen!
Over de sprekers:
Roos Lips is student geschiedenis aan de Radboud Universiteit en fractievoorzitter van studentenvakbond AKKUraatd. Ze zet zich daarbinnen vooral in voor inclusie: van betere begeleiding en faciliteiten voor studenten met fysieke en/of mentale problemen tot het doorbreken van taboes rondom gender en seksualiteit.
Cees Leijenhorst is directeur onderwijs aan de faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Hij is ook hoofddocent Geschiedenis van de moderne filosofie aan de Radboud Universiteit.
Deelname
Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig.
Vluchten voor het water: Nederland en de zeespiegel
30 mei 2023
20.00-21.30 | Collegezalencomplex Radboud Universiteit
De zeespiegel stijgt, de bodem daalt en rivieren kunnen het water niet meer afvoeren. Hoe lang kunnen we nog in Nederland wonen? En als we moeten vluchten, waar moeten we heen? Kom en luister naar neerlandicus en klimaat-YouTuber Simon Richter, die Nederland ‘op de sofa legt’ om ons overstromingsgevaar bespreekbaar te maken.
Poverty: Is there someone to blame?
31 mei 2023
Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
20.00-21.30 | Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Armoede wordt vaak gezien als het gevolg van slechte keuzes of een gebrek aan verantwoordelijkheid: mensen in armoede moeten maar niet zo lui, dom of impulsief zijn. Maar is armoede wel de schuld van een individu? En welke invloed heeft dit idee van eigen schuld op het mentale welzijn van personen die afhankelijk zijn van bijstandssteun? Kan het ook anders? Kom en luister naar filosoof Jeanette Kennett en bestuurskundige János Betkó over de psychologische kant van armoede.
Nimma aan zee
09-11 juni 2023
Op 9,10 en 11 juni breek je door de grenzen van je belevingswereld met het kunst voor klimaat festival Nimma aan Zee. Bestaat Nijmegen nog in 2222? Hoe kunnen we kleding maken van mest? Kunnen bomen praten of wellicht zelfs zingen? En het allerbelangrijkste: kunnen we het roer nog omgooien? En hoe dan? Stap tijdens Nimma aan zee in de eindeloze mogelijkheden die de kracht van verbeelding kan brengen.
InScience organiseert tijdens dit festival verschillende schoolvoorstellingen en de Junior Klimaatquiz. Met live proefjes in de zaal, filmpjes en bijzondere gasten testen we op een laagdrempelige en speelse manier de klimaatkennis van kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De presentatie van de quiz wordt gedaan door niemand minder dan Sosha Duysker, bekend van onder andere Klokhuis en Waku Waku.