Een beginnend en een ervaren schrijver op de Literaire avond 2019

Tekst en foto: Eva Keulen

Woensdagavond, 8 mei 2019. In de Sint Jacobskapel te Nijmegen brandt nog licht. Langzaam vult de kapel zich met enthousiaste neerlandici en andere geïnteresseerden. Vol spanning wachten we op de zeer oncomfortabele kerkbankjes. Een van de aanwezigen staat op en loopt naar voren. In haar handen heeft ze een roze waterfles. Terwijl we ons afvragen of deze voor de gelegenheid is gevuld met wijwater, neemt de eigenaresse het woord. Sofie Bongers heet ons allen van harte welkom bij de Literaire avond van 2019 en geeft vervolgens het woord aan één van de drie heren die achter haar hebben plaatsgenomen: promovendus Alan Moss. Hij zal vanavond optreden in de hoedanigheid van tafelheer en zal hierbij worden vergezeld door één beginnend schrijver en één al gepubliceerde schrijver. Voor ons vanavond geen Ajax-Tottenham, maar Laurens van den Broek en Joost de Vries. 

Laurens van den Broek is een beginnend schrijver die net zijn eerste manuscript heeft afgerond. Als de literaireavondcommissie hem tijdens hun voorbereidingen vraagt met wie hij graag op de Literaire avond zou willen verschijnen, hoeft hij niet lang na te denken: Joost de Vries, schrijver van onder andere De Republiek en Oude Meesters, is zijn grote idool.

En daar zitten ze dan: Laurens in zijn trui en gympen en Joost in zijn colbertje en nette schoenen. De beginneling en de ‘ervaringsdeskundige’. Tafelheer Alan Moss weet het gesprek uitstekend te leiden: na een kort voorstelrondje van de beide schrijvers worden hun vragen gesteld over allerlei zaken. Waarom zou je willen schrijven? Hoe ziet jouw schrijfproces eruit? Waarom heb je voor bepaalde elementen in je verhaal gekozen?

Ook het publiek is nieuwsgierig naar de twee heren: nadat Lynn de Rijk, naar eigen zeggen, het ijs had gebroken, werden er enthousiast vragen gesteld. De twee schrijvers antwoordden uitgebreid en gaven zelfs hier en daar tips voor de eventuele schrijvers onder de aanwezigen in de kapel. Het publiek vergat de harde kerkbankjes, gretig luisterend naar de verhalen van de heren. 

Laurens van den Broek en Joost de Vries, twee schrijvers waar we hopelijk nog veel van gaan horen, hebben vanaf deze bewuste woensdagavond een speciaal plekje in de harten van de SVN’ers. Ik zal met veel plezier aan het (gesigneerde!) boek van Joost gaan beginnen en ik wacht met smart op het debuut van Laurens.

Tot slot een welverdiend compliment voor de literaireavondcommissie: onder leiding van niemand minder dan Naomi Habashy heeft de commissie een avond neergezet om nooit meer te vergeten. Het verlies van Ajax was dan weliswaar zuur, maar de Literaire avond was meer dan geslaagd!