De Meevreter: literair koken met ‘Het hemelse gerecht’

Tekst: Katelijn Vooijs

Binnenkort een date? Schoonouders over de vloer? Oude vrienden die wel eens willen weten hoe het met je kookkunsten is gesteld sinds je studeert? Met deze gerechten uit de Nederlandse literatuur blaas je je gasten van hun keukenstoel met zowel je culinaire als je letterkundige capaciteiten! De recepten passen binnen een studentenbudget en zijn geschikt voor iedereen die niet zo houdt van koken, maar wel van eten. Deze keer aan de beurt: Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein.

Salade de concombre au fromage de chèvre uit Het hemelse gerecht

In Het hemelse gerecht is het eten of gegeten worden. Het gelijknamige, met een Michelinster bekroonde restaurant wordt gerund door de zussen Ange en Irthe, die lief en leed met elkaar delen. Ook delen ze dezelfde man: Gilles. Wanneer hij op doktersvoorschrift aankondigt op vakantie te willen gaan, wordt daar door de wantrouwende zussen een stokje voor gestoken. Van de haute cuisine in het restaurant wordt zijn dieet gereduceerd tot water en brood in gevangenschap op de zolderkamer. En dan staat Dixie, zijn dochter uit een vorig huwelijk voor de deur.

‘Ik heb hier een stel komkommers liggen,’ meldt Ange op de achtergrond met gevaarlijk zachte stem.
‘Laat ons nou even,’ valt Irthe uit.
‘Jij daar,’ zegt Ange, ‘kun jij komkommer snijden?’
‘Ange!’
‘Ik kan het met de schaaf,’ fluistert Dixie schuw.
‘Wij noemen dat een rasp.’
‘Ange, laat dat kind met rust!’
‘Bij God,’ zegt haar zuster verontwaardigd, ‘ik wil alleen die komkommers maar kwijt.’ Het geweld waarmee ze ze op de tafel smijt doet er een op de grond rollen.
Dixie klautert van haar stoel en raapt hem op. ‘Nou moeten we hem eerst afwassen, hè?’ Smekend kijkt ze Ange aan.
‘Geen ingewikkeld gedoe. Schillen is genoeg.’

‘Dat ik dat nog meemaak,’ mompelt Ange. ‘En denk eraan dat ze nog even met zout gekoeld moeten worden.’
Alsof Irthe niet al duizendmaal die onnozele salade de concombre au fromage de chèvre heeft gemaakt.

– Het hemelse gerecht, p. 89

Benodigdheden
– Dunschiller
– (Kaas)schaaf
– Kom
– Lepel
– Mes

Ingrediënten
– 1 komkommer
– Zachte geitenkaas
– Bieslook
– 2 eetlepels olie
– 75 ml azijn
– Zout
– 25 ml water
– Witte peper
– 2 el suiker
– 1 kleine ui

Stap 1
Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes met de kaasschaaf. Doe de plakjes in een ruime kom, bestrooi ze met wat zout en schep het mengsel om. Laat de komkommer een halfuur rusten (of koelen, zoals Ange het zou noemen).

Stap 2
Snijd de ui in kleine snippers. Meng deze met het water, de azijn, olie, suiker en peper voor de dressing.

Stap 3
Wikkel de komkommer in een theedoek en pers zoveel mogelijk vocht uit het komkommerschaafsel. Wees voorzichtig: als je te veel druk zet kan het breken. Meng daarna de komkommer met de dressing, enkele versnipperde takjes bieslook en verkruimelde geitenkaas. Roer het mengsel goed door.

Stap 4
Serveer de salade met een plakje komkommer, een stukje geitenkaas en nog wat bieslook.

Leest smakelijk!