De Meevreter: literair koken met ‘De avonden’

Tekst en foto: Katelijn Vooijs

Binnenkort een date? Schoonouders over de vloer? Oude vrienden die wel eens willen weten hoe het met je kookkunsten is gesteld sinds je studeert? Met deze gerechten uit de Nederlandse literatuur blaas je je gasten van hun keukenstoel met zowel je culinaire als je letterkundige capaciteiten! De recepten passen binnen een studentenbudget en zijn geschikt voor iedereen die niet zo houdt van koken, maar wel van eten. Deze keer aan de beurt: De avonden van Gerard Reve.

Griesmeelpap uit De avonden

In De avonden verveelt kantoorklerk Frits van Egters zich een ongeluk tijdens de laatste donkere dagen van december. Om de tijd te doden gaat hij uit met vrienden, filosofeert hij over kaalheid en verval en maakt hij wandelingen door de stad. Veel dingen in zijn omgeving wekken zijn ergernis, zijn vader in het bijzonder. Zijn eetgewoonten drijven Frits tot waanzin: ook dit dessert blijkt slachtoffer te worden van zijn ongehoorde tafelmanieren. Gelukkig mag jij deze pap ook gewoon alleen opeten.

Zijn moeder had de tafel gedekt en bracht het eten binnen. Ze aten rauwe veldsla, aardappelen, gebakken uien met jus, bruine bonen en griesmeelpap na. Ze begonnen zonder te spreken. ‘Gauw, gauw,’ dacht Frits, ‘iets zeggen.’

Ze zette, toen ze aan de pap begonnen, de suikerpot op tafel en wachtte. Zijn vader nam met zijn dessertlepel suiker en schudde deze met een vermoeide beweging uit over zijn bord. Frits voelde jeuk aan zijn voeten, handen en achterhoofd ontstaan. ‘Waarom draagt die man geen overhemd?’ dacht hij.

– De avonden, pp. 125-126

Benodigdheden:
– Pan
– Lepel of garde, om mee te roeren

Ingrediënten:
– 80 gr tarwegriesmeel
– 1 liter volle melk
– 30 gr kristalsuiker
– 1 theelepel vanille-extract

Stap 1
Breng de melk in een pan aan de kook en meng in een aparte kom het griesmeel met de suiker.

Stap 2
Voeg het griesmeelmengsel al roerende toe aan de kokende melk. Voeg ook het vanille-extract toe.

Stap 3
Zet het vuur laag en laat de pap ongeveer 8 minuten doorkoken. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Het mengsel is nu nog vrij dun. De griesmeelkorrels hebben wat tijd nodig om het vocht van de melk op te nemen, maar je zult zien dat het na enkele minuten al een stevige pap wordt.

Stap 4
Zet het vuur helemaal uit en laat de griesmeelpap heel even afkoelen. Roer nog een laatste keer door alvorens hem te serveren. Dit kan met rozijnen, jam, vers fruit, of, zoals bij de familie Van Egters, met nog een lepeltje suiker.

Stap 5 (optioneel)
Ook koud is dit toetje lekker. Zorg dan dat de griesmeelpap helemaal is afgekoeld en bewaar hem in een afgesloten bak in de koelkast. In een kom kan natuurlijk ook, maar zorg dan dat je deze bedekt met folie of een bord, anders komt er een velletje op de pap.

Leest smakelijk!