Wat is je naam en welke master heb je na de bachelor NTC gedaan?
Mijn naam is Eva Keulen. Na het afronden van de bachelor Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit heb ik de master Literair Bedrijf gevolgd aan dezelfde universiteit.
Wat is je huidige beroep en wat houdt/hield dit in?
Ik ben momenteel werkzaam als Projectmedewerker Neerlandistiek bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur op de Radboud Universiteit. Ik ben dus dicht bij huis gebleven! Als projectmedewerker ontwikkel ik samen met een klein team verschillende grotere en kleinere projecten. Het doel van al deze projecten is om een breed publiek kennis te laten maken met de neerlandistiek en het publiek te laten zien hoe leuk en interessant ons vakgebied is.
Wat is je favoriete onderdeel van uw beroep?
Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik iedere dag opnieuw de kans krijg om mijn passie voor de neerlandistiek te delen met een groot publiek. Ik denk graag na over hoe we de verschillende onderdelen van de neerlandistiek kunnen vertalen naar concrete projecten. Veel mensen denken bij Nederlands bijvoorbeeld vooral aan de vele spellings- en grammaticaregels die je op school behandelt, maar staan er nooit bij stil hoe het eigenlijk kan dat wij al op jonge leeftijd een taal leren spreken en veel van deze regels automatisch toepassen. Aan ons de taak om juist die onderdelen van de neerlandistiek in de schijnwerpers te zetten. Een leuke uitdaging dus!
Hoe ben je bij dit beroep uitgekomen?
Tijdens mijn studie werkte ik als student-assistent al af en toe mee aan deze projecten. Rond de tijd dat ik mijn masterscriptie aan het afronden was, was er een plan om het projectteam uit te breiden. Zodoende hebben ze mij gevraagd om daarbij aan te sluiten.
Hoe ziet je de studie terug in je werk?
Tja, enerzijds zie ik de studie natuurlijk heel letterlijk terug, aangezien mijn oud-docenten nu mijn collega’s zijn. Daarnaast denk ik vooral na over wat ik zelf heel erg leuk vind aan de studie en het vakgebied en wat ik dus graag wil laten zien aan een breder publiek. Maar ook op een abstracter niveau is de studie aanwezig. Zo moeten we ons bij ieder project afvragen wie onze doelgroep is en hoe we die moeten benaderen. Middelbare scholieren bereik je bijvoorbeeld doorgaans op een andere manier dan gepensioneerde Nijmegenaren. Tijdens de studie is er veel aandacht besteed aan doelgroepen en effectieve communicatie. Die kennis kan ik nu gebruiken bij het opzetten van de projecten.
Wat wilde je tijdens je studie worden en zijn deze verwachtingen uitgekomen?
Ik heb tijdens mijn studie nooit echt een concreet beroep voor ogen gehad. De literaire wereld leek mij een interessant werkveld, maar ook de wetenschap heeft mij altijd aangetrokken. Doordat ik nu een functie heb waarbij ik me met de hele neerlandistiek mag bezighouden, kom ik ook regelmatig in aanraking met deze twee werkvelden. In die zin zijn mijn verwachtingen dus wel uitgekomen.
Welk advies zou je voor de huidige studenten hebben bij het kiezen van hun loopbaan?
Richt je bij je loopbaanoriëntatie niet alleen op de vraag welke baan je leuk zou vinden. Denk ook na over wat je leuk vindt om te doen en welke vaardigheden je graag terug zou willen zien in je werk. Je zult zien dat er dan ineens veel meer functies bij jou aansluiten dan je van tevoren misschien had verwacht!