Vriendenboekje van Julia Merkus

Wat is je naam en welke master heb je na de bachelor NTC gedaan?

Mijn naam is Julia Merkus. Ik heb na de bachelor NTC een premaster Taal- en Spraakpathologie gevolgd naast mijn master Linguistics. Na die premaster en master heb ik nog de master Taal- en Spraakpathologie afgerond.

Wat is je huidige beroep en wat houdt dit in?

Ik ben Lead Content Management voor Scribbr, QuillBot en LanguageTool, waar ik een team van tientallen Content Managers, Content Specialists, Content Writers en Content Marketing Assistants leid. Zij schrijven behulpzame artikelen over alles wat bij taal, schrijven en studeren komt kijken om studenten en professionals te helpen. Ik ben verantwoordelijk voor de strategie, innovatie en het management.

Wat is het favoriete onderdeel van je beroep?

Mijn favoriete onderdeel van mijn beroep is het contact met collega’s over de hele wereld. Je leert heel veel over andere culturen en talen, zelfs nu we bijna allemaal volledig thuiswerken. We hebben echt een heel gezellig, intelligent en prettig team. 

Hoe ben je bij dit beroep uitgekomen?

Tijdens mijn bachelor zocht ik een bijbaan die met mijn studie Nederlands te maken had. Toen kwam ik uit bij Scribbr, waar ze Nederlandse editors zochten om scripties en andere schoolopdrachten te redigeren. Ik had de proefopdracht succesvol afgerond, waarna ik aan de slag ging als freelance editor. Tijdens de coronatijd plaatsten ze een vacature voor een Nederlandstalige Content Manager en daar heb ik op gesolliciteerd. Ik werd aangenomen en vervolgens heb ik een aantal keer promotie gekregen, waardoor ik nu het meertalige team leid. 

Hoe zie je de studie terug in je werk?

Momenteel komt mijn studie Nederlands niet heel sterk terug in mijn werk, omdat we volledig in het Engels communiceren. Ik ben natuurlijk nog wel bezig met taal, maar helaas niet meer met de Nederlandse. Ik heb me daar in het begin druk om gemaakt, omdat ik het “zonde” vond van mijn studie, maar nu weet ik dat je studie je ook heel veel algemene vaardigheden oplevert. Ik moet kritisch denken, gevoel voor taal hebben, weten hoe ik documenten en plannen moet structureren, feedback geven, et cetera. Dit zijn allemaal vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb opgedaan.

Wat wilde je tijdens je studie worden en zijn deze verwachtingen uitgekomen?

Ik wist tijdens mijn studie niet goed wat ik uiteindelijk wilde doen. Ik heb de educatieve minor gedaan, waardoor ik merkte dat ik geen docent wilde worden. Daarna ontstond lichte paniek, omdat NTC zo’n brede bachelor is dat het lastig is om te begrijpen wat je dan wel kunt gaan doen. Uiteindelijk heb ik gemerkt dat bij heel weinig beroepen om een specifiek diploma wordt gevraagd. Ze zijn vaak op zoek naar een bepaald denkniveau en een goede taalvaardigheid. Met je bachelor Nederlands kun je werkelijk waar overal belanden.

Welk advies zou je voor de huidige studenten hebben bij het kiezen van hun loopbaan?

Mijn advies voor huidige studenten is om je niet te druk te maken over een specifieke loopbaan op het oog hebben. De studie NTC is breed en dat is een enorm voordeel. Wees niet bang om te solliciteren op een functie die niet direct een duidelijke link heeft met NTC. Ik heb het afgelopen jaar meer dan dertig mensen aangenomen en ik heb niet één keer een eis voor een specifiek diploma uitgesproken. Je goede taalvaardigheid is een heel sterk wapen op de arbeidsmarkt, want je sollicitatiebrief en cv zijn het eerste wat mensen zien. De vrouwelijke NTC-studenten wil ik nog meegeven dat je je niet uit het veld moet laten slaan door een lijst aan criteria waar je misschien niet helemaal aan voldoet. In vergelijking met mannen zijn vrouwen veel minder snel geneigd om te solliciteren als ze niet aan alle criteria voldoen en dat is zonde! We hebben jullie nodig!

Geef een reactie